Maart2024: ACT of love

In de praktijk: Ontwikkelhouse sessies [4]

Hoe kan ik mezelf, en daarmee anderen, bewust maken van wat je onbewust drijft? Deze persoonlijke fascinatie kreeg vorige week weer een mooie verdieping met de expert training van ACT (Analytical Competence Tool).

Mijn eigen zoektocht en groeiende fascinatie naar wat mij daadwerkelijk vanuit m’n onbewuste stuurt, kreeg een versnelling door een Kundalini Yoga-retreat in 2019. Zeven dagen lang, yoga-oefeningen, ademhaling-sessies en mantra’s zingen. Om daarna meer onbevreesd de wereld in te stappen. Het gaf me de moed m’n intuïtie meer ruimte te geven. Dieper te graven in mezelf, en bij de organisaties en mensen die er werken, dan ik tot dan toe had gedaan.

Vanuit die intentie ging ik opleidingen doen in systemisch werk. Een hele mooie, intuïtieve ingang om het onbewuste, bewust te maken. Vergeven doe je voor jezelf, om in het hier en nu weer verder te kunnen.

En dan nu een training rondom een meting. Ik heb het nooit zo op metingen. Iets met hokjes en rationaliteit. Maar ACT is anders. Om de meting in te vullen spreek je niet enkel je hoofd aan, maar ook juist je hart en buik, je intuïtie.

Het resultaat van de meting is uniek, geen hokje. Zo uniek als de mens is. En laat zien dat je als mens een verdeeld wezen bent. Met competenties, maar ook aangeleerd niet-natuurlijk talent en schaduwkanten. Juist die combinatie maakt het werken met ACT heel confronterend en juist daardoor een mooi instrument voor bewustzijnsgroei. De manier waarop de uitkomst van de meting is vormgegeven geeft bovendien alle ruimte om zelf te voelen, te ervaren, wat er wel of niet resoneert. Zoals bij een opstelling werken de inzichten door op een diepere laag. Niet door ‘slechts’ de resultaten van de meting te delen, maar ze te gebruiken als kader voor vragen en doorvoelen.

De expert training leerde ons o.a. te werken met anima/animus, vrouwelijke/moeder energie en mannelijke/vader energie en leeftijdsfasen; het kunnen loskomen van je jeugdleeftijd en op welke aspect dat niet gelukt is en nog doorwerkt, als schaduw onder je gedrag. Waardoor slimme mensen, domme dingen doen. Waarvan je je later afvraagt, waarom deed ik op dat moment wat ik deed? Altijd fascinerend gevonden.

“Vanuit kalmte, innerlijk weten en authenticiteit, leef ik de groeirichting voor, door voortdurende zelfreflectie”

Bovenstaand zinnetje is het resultaat van een van de oefeningen die we deden.
Wil je ervaren hoe begeleiding vanuit die innerlijke houding voelt en wat het je kan brengen? En ervaren hoe het bewust maken van je onbewuste, direct doorwerkt in de rust, neutraliteit, en makkelijker en vaker verantwoordelijkheid nemen in je privé-leven en werk? Dat kan nu ook middels een ACT-meting in het Ontwikkelhouse in Schoorl.

Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Executive coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling

Februari 2024: Leiding geven of je koning voelen?

In de praktijk: Ontwikkelhouse sessies [3]

“Ik wil over een paar jaar leiding geven aan 100 man, nu zijn dat er 10”. Een eerste reactie op de vraag tijdens een intake: wat is je coachvraag? Vooral interessant natuurlijk om door te vragen op het waarom ervan.

Én het laat zien dat als het gaat over groei en ontwikkeling, in veel organisaties dit vaak het dogma is. Senioriteit en goed zijn in wat je doet wordt ‘beloond’ met een leidinggevende rol als volgende stap.

Het kwam deze week ook weer langs in al die gesprekken over wat er mis is in de omroepwereld. En waar dat toe leidt.

Ik heb als coach en organisatieadviseur veel voorbeelden zien langskomen van leidinggevenden die wél de functie hebben, maar niet de plek innemen. Die daar mee worstelen, of toch zeker hun collega’s en medewerkers. Veel blinde vlekken. Weinig congruent en authentiek handelen.

Lezen over Carl Jung gaf me deze week opnieuw een mooi inzicht*. Vanuit zijn duiding van ons collectieve onbewuste gebruikt hij het archetype van ‘de koning’ om anders te kijken naar de ontwikkeling van de werkende mens (ergens tussen 28-56 jr).

Het archetype van de koning wekt in ons het verlangen om te gaan staan voor wie we zijn, verantwoordelijkheid te dragen en, wanneer het nodig is, te strijden voor wat ons lief is en zo naar beste weten vorm te geven aan het land waar we wonen. Het ontwikkelingsproces dat daarbij hoort is niet eenvoudig: de uiteindelijke bereidheid om ons eigen sterke ego in dienst te stellen van waar we op zielsniveau naar verlangen. Iets groters dienen vraagt continu om zelfonderzoek naar wat dat voor jou is.

‘Koninklijk’ betekent dus niet zomaar dat je in het dagelijkse bestaan een leidinggevende functie moet vervullen. Vaak onbewust ingegeven door een lage eigenwaarde of om een ouder trots te maken (onbewust!). Of bewust door het volgen van de conventies buiten jezelf. Het archetype van de koning beschrijft hoe ‘koninklijk’ je binnen jouw mogelijkheden en kwaliteiten je plek inneemt, zowel privé als in je werk.

Het gaat dan niet om status, maar om vragen als: Breng je liefde en verbinding in je omgeving? Wordt de wereld beter van jouw inspanningen? Hoe wil je dat er later over je gesproken wordt? En, wat houdt je tegen je volle plek in te nemen?

Dan kan het antwoord zijn dat je van nature de plek inneemt van een leidinggevende. En die plek koninklijk invult. Of misschien wel totaal iets anders. Als het maar koninklijk voelt en het werk is dat je met trots en eer doet.

Wil jij ook onderzoeken wat jouw volgende, natuurlijke stap gaat zijn en hoe je daarmee dichter bij je koning voelen komt? Welkom in het ontwikkelhouse in Schoorl voor:
- Persoonlijke coaching
- Executive coaching (als dat je roeping is ;-))
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling


*Mooi beschreven en dus citeer ik uit deze boekentip: ‘Dagboek van de Ziel, De zeven levensfase’ van Bertie Hendriks.

Januari 2024: All Of Us Strangers

In de praktijk: Ontwikkelhouse sessies [1]

Je zo nu en dan vreemdeling, niet jezelf voelen in je eigen familie: wie herkent dat niet? Misschien recent nog tijdens een van de kerstdiners?

Zondagochtend zag ik in het filmhuis de prachtige film: All Of Us Strangers.

De hoofdpersoon heeft op z’n 12e, ergens midden jaren ’80, zijn beide ouders verloren. Al schrijvend hierover, en dat is de magie van de film, bezoekt hij zijn ouders in zijn ouderlijk huis. Ze zijn gewoon thuis. Hij en z’n ouders zijn van ongeveer dezelfde leeftijd. Het is prachtig om te zien hoe, zittend met ze aan de keukentafel, zowel hij als zijn ouders steeds meer zicht krijgt in waarom ze bepaalde dingen zo deden zoals ze ze deden. De vader die zijn zoontje hoorde huilen op z’n kamer en niet in staat was om naar hem toe te gaan. En wat dat met de hoofdpersoon deed. Allemaal prachtig en liefdevol in beeld gebracht. Met fantastisch gekozen ‘needle-drops’; nummers uit de jaren ’80 die het allemaal nog intenser maken.

De film toont wat mij betreft prachtig hoe het verleden als rem kan werken op dat waar je in het hier en nu al langer naar verlangt. En er maar niet lijkt te komen, je blijft op dat waakvlammetje branden. In het geval van de film; het nooit echt durven verbinden van de hoofdpersoon in een relatie en z’n minderwaardigheid als schrijver.

Het deed me denken aan wat een opstelling voor je kan doen. Of een goed systemisch gesprek. Het kan je inzicht geven in dat wat je onbewust remt om in het hier en nu volledig je leven, je verlangens, te leven. Door je verleden volledig te nemen, kan je in het heden vol levensenergie verder.

Wil je er meer over weten hoe dat werkt? Ga die film zien. 😉

Of kom langs in het ontwikkelhouse in Schoorl en ontdek wat jou in bepaalde situaties afremt en je vreemdeling doet voelen. Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Executive coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling

Januari 2024: je ‘functie’ en je ‘plek’

In de praktijk: Ontwikkelhouse sessies [1]

Zo na de rust en introspectie van de kerstvakantie (toch?) komt er ook altijd weer een moment om weer aan de slag te gaan. Om een deel van je zelf aan te spreken dat er even niet hoefde te zijn.

Zeker vanaf het moment dat ik zo’n 14 jaar geleden zelfstandig aan de slag ging, heb ik na de vakantie vaak zo’n moment om me te bedenken (nou ja, bedenken?); wat deed ik ook weer? En te voelen, heb ik er weer zin in? En waar ga ik vandaag mijn energie aan besteden en waar niet (meer) aan? Vragen die me altijd weer verder brachten.

Wat me opvalt in de praktijk is dat er een verschil te maken is tussen wat je je ‘functie’ en je ‘plek’ zou kunnen noemen. Je functie gaat dan over wat er van je verwacht wordt door de buitenwereld. Een label waardoor de buitenwereld snapt wat je doet. Je functie is bedacht.
Je plek heeft veel meer te maken met waarvoor je op deze aarde bent, dat waar je energie van krijgt, je purpose, passend bij je leidende principes. Hoe meer die twee samenvallen valt me op, hoe meer alles stroomt. En de vraag, wat deed ik ook weer en heb ik er zin in, zich niet of minder voor doet. Het geeft het gevoel dat je in regie bent, alle ruimte om zelf te beslissen en op een natuurlijke manier je verantwoordelijkheid te nemen.

Ik merk nu ik coach in mijn eigen ontwikkelhouse, ik niet heel lang hoef na te denken over die vraag. Het is een bijzondere omgeving geworden. Zo fijn om te ervaren dat iets nog mooier kan worden dan je van te voren had bedacht. In m’n wandel er naar toe voel ik al: dit is wat ik doe. En heel bijzonder, hoe meer functie en plek samenvallen, hoe makkelijker het werk dat ik wil doen zomaar tot me komt.

Bevestigd in de kerstvakantie door een coachee die daags na een sessie schreef; “De drang en druk is weg; er is rust in het hier en nu”. Wat wil je nog meer.

Na jouw vakantie, wat is je plek? En matched dat met wat er van je verwacht wordt? En misschien gaat het helemaal niet over de match tussen plek en functie, maar wat je onbewust allemaal mee neemt naar die plek, waardoor je er toch niet met volle energie kan zijn? Of val je juist te veel samen met je functie, het idee dat je je werk bént?

Wil jij meer inzicht in dit soort verstrikkingen en met levensenergie aan het werk zijn? Als leider, medewerker of gewoon, als mens?


Het kan op een prachtige plek, het ontwikkelhouse in Schoorl. Of in de duinen, als dat jouw vraag beter past. Het begint al tijdens het ritje naar Bergen (zei een coachee laatst).
Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Executive coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling

December 2023: Secure Base Coaching

Het is er. Een (ont)wikkelhouse in onze tuin! En het is precies zoals het moet zijn. (V)

Een wikkelhouse heeft een schil van verschillende lagen gewikkeld karton, dat door de vormgeving als een deken om je heen voelt. Er zijn geen scherpe hoeken. Alle verbindingen tussen vloeren, wanden en plafond zijn gemaakt van gerond hout. Het ontwerp sprak me meteen aan. Het geeft een gevoel van bescherming, veiligheid en warmte.

Ik weet van mezelf dat ik gevoelig ben voor m'n omgeving. Ik voel me prettig, ontspannen, veilig in een mooie, met aandacht ingerichte ruimte. Het is een comfort die me ruimte geeft risico's te durven nemen.

Het ontwikkelhouse begint al langzaam als een secure base te voelen.

Secure bases helpen je de focus te verleggen van pijn, gevaar, angst en verlies naar mogelijkheden, voordelen, opbrengsten en groeiperspectief. Het is een bron van inspiratie en energie zodat je op onderzoek kan gaan en risico's durft te nemen.*

Je omgeving, je huis en een favoriet boek kunnen allemaal als secure base dienen. Maar zeker ook bepaalde mensen waar je jezelf bij kan zijn en rust vind.

Het is de holding space van waaruit je naar een brave space kan. Daar durf je te onderzoeken en te handelen. Om misschien nog een stap verder te gaan, naar een ruimte waar je alles los laat en het even niet meer weet, liminal space. Waar je dis-loyaal mag zijn aan wat je jezelf hebt aangeleerd om zo te kunnen aan- én afleren. Moeilijk zat en weten wat je secure bases zijn helpt om iets ouds los te laten en iets nieuws te beginnen.**

Voor mij zijn de duinen in Schoorl, waar ik vrijwel elke dag wandelingen maak, een secure base. Daar ben ik mezelf en stromen de ideeën. Muziek natuurlijk, een duik in de koude vijver en bepaalde mensen om me heen. Of ze er nog zijn of niet. Zo kon ik in de laatste minuten van m’n vader’s leven alleen nog maar om mijn, in 1980 overleden, moeders hulp vragen. En dat hielp. Het gaf me de veerkracht om dit extreem stressvolle levensmoment in verbinding met mezelf aan te kunnen.

Weet jij wie of wat jouw secure bases zijn? Of kan je op dit moment wel een plek en coach gebruiken waardoor je weer een stap verder durft? Als leider of gewoon als mens? Ken je iemand die je dat gunt?

Het kan vanaf nu op een prachtige plek, ons Ontwikkelhouse in Schoorl. Wandelend in de duinen kan ook, als dat jouw vraag beter past.

Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Een wezenlijke wandeling

Wordt vervolgd!

Rudi Hartmans, Bewegende Delen

*Vrij naar een definitie van George Kohlrieser
** Met dank aan Heather Plett, die het begrip 'holding space' haarfijn heeft uitgediept

November 2023: Bewust maken van je innerlijke delen

Het is er bijna. Een (ont)wikkelhouse in onze tuin! (IV)

Bewegende Delen!

Daar komen ze. Met dicht geknepen billen kijken we hoe de delen één voor één over het tuinhek worden getild. Zeven delen die samen ons Ontwikkelhouse gaan vormen.

Toen ik in 2010 voor mezelf begon, moest ik natuurlijk ook een bedrijfsnaam hebben. Dat werd Bewegende Delen. Op een terras in Amsterdam met een goede vriendin bedacht. Toen nog vooral ingegeven door m’n werk als organisatieadviseur in verandertrajecten over anders, fluïde organiseren. Ik vond de naam eerst een beetje gek en spannend, maar het paste me en ik ging 'm gebruiken. De zin "Oh, ú bent van Bewegende Delen" als ik me ergens bij een receptie melde, ging vaak gepaard met een geheimzinnig lachje...Mooie binnenkomer.

De naam is gebleven, Bewegende Delen. De schaal is veranderd, ik werk nu met name 1:1 en met teams. Het gaat nog altijd over anders kijken. En nog veel meer over delen in beweging dan voorheen. Elk coach-vraag begint met uitzoomen; welk groter geheel ben je (of je team) onderdeel van en waar is dat geheel weer onderdeel van? Wat is van nature van jezelf, stroomt, en wat heb je vanuit loyaliteit aan dat 'grote geheel' jezelf onbewust aangeleerd?

Door te reflecteren en jezelf bewust te maken van je innerlijke delen, vergroot je je beslisruimte en kan je, ook als het spannend wordt, neutraal en verwonderd blijven handelen*.

Zo kwam ik er zelf achter dat ik mijn analytische deel onbewust altijd veel ruimte heb gegeven in m'n leven. Eerder redelijk zijn dan boos. In m'n hoofd was het comfortabel en toch ook vaak vermoeiend. Door o.a. yoga, ademwerk en systemisch werk kwam ik er gaandeweg achter dat ik van nature een sterk intuïtief deel in mij heb, dat ik nu veel bewuster inzet. En dat m'n lijf het vaak al veel eerder en beter weet dan m'n hoofd. En dat ik het niet altijd hóef te weten.

De zeven delen van het Ontwikkelhouse weten wat ze te doen hebben. Klip en klaar. Het ene deel draagt het glas en de gordijnen. Het andere deel de toilet en douche. Weer een ander deel zorgt voor draagkracht. Mooi te zien hoe dan de kwaliteit samen meer is dan de som der delen. Ik kan niet wachten om er aan de slag te gaan. Weer een nieuwe fase voor Bewegende Delen.

De mens is geen huis, de mens is een verdeeld wezen in al zijn prachtige complexiteit. Bewustzijn groeit door al je delen te leren kennen en ze (opnieuw) te laten bewegen.

Wil jij meer inzicht krijgen welk deel van jou meer naar voren mag treden? Of hoe en wanneer je wat inzet? Of ken je iemand die je dat gunt?

Het kan vanaf nu op een prachtige plek, het Ontwikkelhouse in Schoorl. Of al wandelend in de duinen, als dat jouw vraag beter past. Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Een wezenlijke wandeling

Wordt vervolgd!

Rudi, Bewegende Delen

*Helder omschreven door Eduard Baas in zijn 'Circle of Change'

November 2023: Eerst de verbinding met jezelf, dan doen

Het komt er. Een (ont)wikkelhouse in onze tuin! (III)

Een prefab Wikkelhouse is sneller besteld en gebouwd dan al het voorbereidende grond- en leidingwerk bij elkaar. Stroom, data, rioolbuis en watertoevoer liggen inmiddels strak onder de grond. De verbindingen zijn gemaakt het opbouwen van het prefab-huis gaat van start.

Mooie volgorde: eerst de verbinding, dan gaan doen. En zo probeer ik ook te leven: eerst verbinding maken met jezelf; met je waarden, je ziels-talenten, je verlangens, je bron, met wat je hier op deze wereld te doen hebt. En dan handelen. Dat voelt krachtig, moeiteloos en geeft energie. Van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid, weten wat je van nature waard bent en zo diepgaande relaties aan gaan. Neutraal en verwonderd blijven in elke interactie.

Moeilijk zat trouwens, zeker onder stress (zoals een bouw 😉). In de balans tussen differentiatie (jezelf zijn) en integratie (verbonden voelen met je omgeving), slaat vaak de balans door naar integratie, je aanpassen aan je omgeving. Doen wat hoort, want zo zijn we dat gewend. En zo laat je onbewust je omgeving bepalen wat je doet.

In 2016 overleed mijn vader. Mijn enige ouder vanaf m'n 10e. Ik was alle verbinding met mezelf kwijt. En had dat de eerste maanden niet eens door. Wie ben ik, wat wil ik eigenlijk? Voor wie? Kundalini Yoga heeft me veel gebracht, leermeester Jasper Kok fietste op het juiste moment ineens hier door het dorp. Ik zit nog elke ochtend op m'n matje. Om daarna een sprong te nemen in de koude vijver in de tuin en m'n lijf wakker te schudden. Veel zelfonderzoek in opleidingen naar wat van nature van mij is en wat ik mezelf door de jaren heb aangeleerd om verder te komen. En mag afleren. 2016 was een keerpunt, een nieuw begin van meer verbinding met mezelf en hoe dat vast te houden. Om nu bezig te zijn met het bouwen van een eigen coach-praktijk in de duinen en m'n ervaringen te delen.

En net toen ik dit binnen allemaal schreef en dacht buiten alles geregeld te hebben, gaat het hier bij de bouw toch nog bijna mis. Je verzint het niet, de verbinding tussen het Wikkelhouse en de leidingen in de grond... Onduidelijkheid over wie de verbindingen maakt tussen dat wat uit de grond komt en het huis zelf. Best essentieel en toeval bestaat niet.

Wil jij jezelf ook beter leren kennen en in verbinding met jezelf in de wereld staan? Als natuurlijk leider of gewoon, als mens? Of ken je iemand die je dat gunt?

Het kan vanaf november op een prachtige plek, ons Ontwikkelhouse in Schoorl. Of in de duinen, als dat jouw vraag beter past. Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Een wezenlijke wandeling

Wordt vervolgd! Rudi

November 2023: Wegzinken om uiteindelijk op stevige grond te stuiten

Het komt er, een (ont)wikkelhouse in onze tuin! (II)

Op dit moment ligt de halve tuin overhoop. Eerst chaos, dan orde, zeg ik tegen het onrustige deel in mezelf. Overal sleuven, dikke bandensporen, snorrende graafmachines in verschillende maten. Fascinerend te zien hoe gelaagd de grond hier is aan de rand van de duinen. Dikke lagen zachte blauwe klei, waar je zo een asbakje van kan kleien (generatie dingetje), afgewisseld met stevige zandlagen.

Onvoorspelbaar waar de grond draagkrachtig is en waar niet. Een mooie parallel met onze eigen ontwikkeling door de jaren; niet daadkrachtige jeugdjaren die sporen nalaten waar je je hele leven nog mee hebt te doen, afgewisseld met jaren van daadwerkelijke hechting en veerkracht.

In de bouw hebben ze daar een oplossing voor. Om ons ontwikkelhouse te dragen worden op de onvoorspelbare grond schroefpalen gebruikt. Dat zijn palen die letterlijk geschroefd worden totdat ze op een draagkrachtige laag komen, de basis die alles draagt.

Als coach stap ik, naast de coachee, elke keer verwonderend mee in het moeras van zijn of haar systemen. Om ons samen dieper te laten wegzinken om uiteindelijk op stevige grond te stuiten. En alle lagen uit heden en verleden aan te kijken*. Om overzicht te krijgen, vanaf een terp, een heuveltje, zicht te krijgen op het landschap van je vraagstuk. En naast overzicht, ook een andere perspectief. Waar gaat dit nou echt over? Waar is dit probleem eigenlijk ook een oplossing voor?

Als patronen zich blijven herhalen, ook na allerlei interventies, wordt het interessant om systemisch te kijken naar wat er aan de hand is. Om inzicht te krijgen naar hoe in het verleden je 'lagen' zijn ontstaan en waar nog wat (zand en klei) aangekeken mag worden.

Een vriend van me zegt wel eens, wat heeft het voor zin om achterom te kijken, ik wil vooruit! Een opmerking die me ook wel eens verward heeft. Ervaring leert me dat daadwerkelijk maximaal ruimte kunnen en durven geven aan dat wat de toekomst van je wil, vraagt om het vol nemen van je verleden.

Mijn moeder overleed toen ik nog net geen 10 was. De jaren erna was er weinig tot geen ruimte voor rouw, we moesten door. Dit patroon herkennen en erkennen geeft juist ruimte om in het moment emoties toe te laten en al m'n keuzes voor de korte en lange termijn te wegen. Wat wil ik? Een praktijk ruimte in de tuin bijvoorbeeld, die stevig staat op alle lagen.

Wil jij jezelf ook beter leren kennen en beslisruimte vergroten? Als leider of gewoon, als mens? Of ken je iemand die je dat gunt?

Het kan vanaf november op een prachtige plek, ons Ontwikkelhouse in Schoorl. Of in de duinen, als dat jouw vraag beter past. Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Team coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling

Wordt vervolgd!

*vrij uit 'systemisch coachen' van Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder, een definitie die ik inmiddels zo herken dat ik 'm hergebruik

November 2023: Alles heeft een eigen plek.

Het is gelukt, er komt een (ont)wikkelhouse in onze tuin! (I)

Wat is de beste plek voor een coach-ruimte in onze tuin? Rond die vraag waren we al een tijdje aan het dromen en maakten we dit schetsje van de voor ons ideale plek. Uit het zicht van het huis, beschut, eigen toegang tot het terrein, mooie maat en belangrijk, een plek die goed voelt. We vonden in Wikkelhouse een mooi ontwerp en doopte het al snel tot 'ontwikkelhouse'.

De regels van de gemeente dicteerden echter iets anders. En toch is het gelukt. Deze zomer kregen we tegen alle verwachtingen in de vergunning voor precies de plek die we wilden, de bouw is deze week gestart!

Alles heeft een eigen plek. Ordening fascineert me al m’n hele leven. Als hobby-DJ, de juiste plek van dat ene nummer tussen die twee andere nummers, waardoor elk nummer wint in beleving. Puzzelen aan de vraag hoe individuen en teams steeds weer opnieuw zichzelf te laten ordenen, wat daar voor nodig is en waarom dan, in de tijd van HNW (jaren ‘00 en begin jaren ‘10). Mijn boeken staan niet op kleur, maar wel geordend; plankjes veranderkunde, systemisch werk, levenskunst en ook een schapje Prince.

Niet verrassend dat ik 'systemisch werk' ben gaan doen: uitzoomen en kijken naar je plek in een systeem, gezin van herkomst of organisatie, past me. Om zo samen te komen tot inzichten waarom bepaalde patronen zich in het hier en nu toch altijd maar weer blijven herhalen. Is dit wel jouw plek? Neem je je plek? Waar blijf je onbewust loyaal aan? Welke moeilijk te bevatten maar altijd weer terugkerende patronen komen onbewust voort uit het feit dat je onderdeel bent van een groter geheel?

Ooit stond ik zelf in een opstelling en kreeg ik de vraag ‘wat was jouw taak in je gezin van herkomst?’. Ik vond de vraag vervelend, wilde weg en voelde me zwaar. Uiteindelijk kwam ik met goeie begeleiding tot het inzicht dat ‘de last dragen’ het antwoord was. En ging begrijpen waarom mijn kracht zelfstandig kunnen werken en verantwoordelijkheid dragen is en gelijk ook m'n valkuil. Voedingsbodem voor perfectionisme en de reden waarom samenwerking, hoewel gewild, uiteindelijk toch ook vaak moeizaam werd. Een rijk inzicht waardoor ik sneller m'n valkuilen herken, andere keuzes kan maken en verantwoordelijkheid zuiver kan houden.

Wil jij jezelf ook beter leren kennen en werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Als leider of gewoon, als mens? Of ken je iemand die je dat gunt? Het kan vanaf november op een prachtige plek, ons ontwikkelhouse in Schoorl. Of wandelend in de duinen, als dat jouw vraag beter past. Je bent welkom voor:
- Persoonlijke coaching
- Opstellingen
- Intervisie
- Wezenlijke wandeling

Wordt vervolgd! Rudi